Zullen we zo even een uithuisplaatsinkje doornemen in de trein? Moet kunnen toch?

Jeugdzorg

 

Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor jeugdzorg, jeugdbescherming en jeugdreclassering. Niet veel later druppelde de berichten binnen dat de privacy van cliënten niet gewaarborgd is. Dat druppelen werd binnen de kortste keren een flinke hagelbui en de gemiddelde Zeeman paraplu is beter tegen dit weer bestand dan de gemeenten: zij blijven maar lekken.

Signalering en maatregelen

Zes verschillende cliënten- en ouderorganisaties uit de jeugdhulp signaleerde dat het niet goed gesteld is met de privacy. De gemeenten zouden geen kaders hebben voor aanlevering, het gebruik en verwerking van persoonsgegevens.

Eind april 2016 deed de Autoriteit Persoonsgegevens een steekproef waaruit bleek dat geen enkele gemeente zich houdt aan privacyregels. Gemeenten en ambtenaren wisselen allerlei gevoelige informatie per email uit en er wordt ongelimiteerd informatie uitgewisseld. Ouders weten niet waar dossiers van hen liggen en wie daar in kan kijken. Mensen zonder beroepsgeheim vragen medische gegevens op. Hoogleraar Ido Wijers (Universiteit Utrecht) waarschuwde in 2013 al voor de gevolgen hiervan  (lees hier hoe hij nu tegen de zaak aankijkt)

De overheid kondigde verbeteringen aan, maar de organisaties stellen inmiddels vast dat deze verbeteringen te beperkt zijn en niet voldoen aan de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Ouders blijven in de kou staan, ook nu de temperaturen oplopen.

NS: Niet Storen

En een kijkje op Facebook leert dat het lekken van privacygevoelige informatie in de jeugdzorg ook ‘gewoon’ geïntegreerd is in het dagelijks leven. Op diverse facebookgroepen (zoals deze, deze en ook deze) kom je aan de lopende band berichten tegen over hoe men in de jeugdzorg met privacygevoelige gegevens omgaat. Het is tenenkrommend.

Het bericht van Desiree van Doremalen is inmiddels al 688 keer gedeeld. Zij plaatste donderdagmiddag een bericht met een foto op haar Facebookpagina waarop twee dames te zien zijn met een laptop en een stapel papierwerk in de handen. In ieder geval hard aan het werk. Misschien dachten ze dat NS staat voor ‘Niet Storen’? Het onderschrift ziet er wat minder ambitieus uit. Moge duidelijk zijn dat dit een ontoelaatbare flexplek is. Desiree sprak de dames er op aan, maar zij gingen onverstoord door. Want tja.. het was niet storen toch?

“Ongelofelijk deze twee dames zitten in een openbare 2e klas treincoupé een volledige Jeugdhulp casus over een OTS UHP te bespreken. ‪#‎privacy in gevaar. Ik hoor het hele gezin langskomen.. ‪#‎fail ‪#‎zorgelijk graag delen dit kan echt niet”  aldus van Doremalen (OTS staat voor ondertoezichtstelling en UHP voor uithuisplaatsing).

Onveilig Thuis

Een ander verhaal is er één van Marieke die vanwege privacyredenen (ja, SheBlogs doet daar wél aan) niet met de echte naam genoemd kan worden.

Marieke kreeg te maken met een melding bij Veilig Thuis en er werd een onderzoek gestart. Zij gaf hierbij enkele informanten op, waaronder gemeente.  Ze schrok zich rot toen ze erachter kwam welke informatie beschikbaar was bij Veilig Thuis: “Het gehele dossier was zo ongeveer door de gemeente overgedragen inclusief gegevens van hulpverleners die geen informant waren en die niet in de zaak betrokken hadden mogen worden. De informatie was niet relevant met betrekking tot de melding, maar hiermee ligt wel mijn hele hebben en houden op weer een nieuwe plek opgeslagen”. En al die informatie komen ze je gezellig bij jou op je eigen bank mededelen. Hoezo ‘Veilig Thuis’? En de relatie met de gemeente is dan ook aardig verstoord.

SheBlogs zal de komende tijd dit onderwerp op de voet blijven volgen en ook een vervolg geven aan dit artikel. Heb jij ervaringen met jeugdzorg en/of de gemeente aangaande dit onderwerp en wil je hier iets over kwijt? Laat dan hieronder je bericht achter!

person-1030683_1280

 

Reageer