Essentials Tea: Thee drinken als ware ontdekkingstocht

Essentials Tea: losse thee

Ik ben een ontzettende liefhebber van thee. En ’s avonds zit ik vaak, met zo’n kop thee gezellig over mijn Facebook timeline te scrollen. En ookal wil Facebook mij graag allerlei advertenties door de strot duwen waarvan Facebook ‘denkt’ dat het mij aanspreekt, blijken de meest waardevolle onderwerpen gewoon via mijn eigen netwerk in mijn overzicht te belanden. Op die manier stuitte ik op de Facebookpagina van  Essentials Tea. Daar zit je dan met je bakkie Pickwick. 

Essentials Tea wordt gerunt door Bas en Ilona en ik had niet alleen de eer om Bas even flink aan de tand te voelen, maar mocht ook nog eens een aantal van deze lekkere theeën proeven.Jullie thee is biologisch en zonder toevoegingen?

Ja. Dat onze thee biologisch en puur moest zijn was één van onze hoofdcriteria toen we begonnen met Essentials Tea. Veel mensen weten niet wat ze allemaal naar binnen stoppen aan chemische toevoegingen, suikers, E-nummers, enz. Het zelfde geldt voor thee. Gemiddeld drinken we in Nederland zo’n 1 a 2 koppen thee per dag, maar veel te weinig mensen staan stil bij wat er nu eigenlijk in hun zakje zit. Best vreemd als je er over nadenkt.

oolong thee
Oolong thee

Wat zit er dan vaak in dat zakje?

Bij de teel van niet biologische thee wordt veel gebruik gemaakt van stoffen als pesticiden en andere landbouwgiffen. In veel landen in Azië zijn mensen laag geschoold (vooral op het platte land). Hoewel het besef van gezondere voeding langzaam begint door te dringen produceren veel boeren nog met deze stoffen. Dat is ook niet vreemd, want in landen als China werd tot nog niet zo heel lang geleden het verbouwen op deze manier flink gepromoot. China was (en is) een republiek en daarom droeg de regering op wat, hoe en waar je mocht verbouwen. 

Wat je verder ziet is dat er door de theefabrikanten van alles wordt toegevoegd aan je zakje om deze “beter” te laten smaken. De thee die in de meeste zakjes zit is afvalproduct of wordt machinaal gemaakt. Daarom is het ook zo goedkoop. Omdat de kwaliteit en smaak vaak zo matig zijn, zijn de fabrikanten in veel genoodzaakt smaken toe te voegen. Dit kan door hoge en lage kwaliteit te mengen, maar in de meeste gevallen gebeurt dit door het toevoegen van suiker en aroma’s.

Persoonlijk wist ik niet dat er suiker in die zakjes zat.

Veel mensen kennen wel de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde over de zakjes Lipton waar korreltjes gom aan zijn toegevoegd van suiker. Maar ook aan veel losse fruitthee worden ingrediënten als gekonfijte vruchten toegevoegd. Voor wat betreft aroma’s ligt het wat genuanceerder. Aroma’s zijn veelal stoffen als essentiële oliën die aan thee worden toegevoegd. Op je pakje staan ze alleen vermeld als aroma. Deze aroma’s zijn in sommige gevallen natuurlijk. Ze worden bijvoorbeeld direct geperst uit de schil van fruit. Maar je hebt ook aroma’s waarbij via een chemisch proces stoffen worden gewonnen en geheel chemische aroma’s. Deze zijn het goedkoopste en worden dus ook vooral aan goedkope thee toegevoegd.

Jullie noemen op de website specifiek Rooibos thee. Wat maakt deze thee zo anders dan andere soorten? 

Officieel is Rooibos geen thee voor Nederlandse begrippen. In China kijken ze niet zo nauw en is elke drank die van natuurlijke producten wordt gebrouwen thee. De reden dat wij het op de Essentials Tea website wel rooibos thee noemen is simpelweg omdat men dat in Nederland zo gewend is om te noemen, maar is dus feitelijk onjuist. Echte thee komt altijd van de Camellia Sinensis, ook wel theeplant genoemd. Alle soorten thee wordt van deze plant gemaakt. Het is alleen de manier waarop het blad wordt bewerkt wat voor soort thee je krijgt.

Rooibos komt van de rooibos plant. Dit is een struik met naaldjes. Deze groeit alleen in Zuid-Afrika in een bepaald gebied. Na het plukken van de takjes en naaldjes worden deze geoxideerd en gedroogd.

Essentials-Tea_Biologische-Buchu-Kruiden-Thee_Organic-Buchu-Herbs-Herbal-Tea_Agathosma-Betulina-600x600
Buchu thee

Buchu: Ik had er nooit eerder van gehoord. Welke gezondheidseffecten schrijven de Zuid-Afrikanen aan dit kruid toe?

In Zuid Afrika noemen ze het een wondermiddel. Eigenlijk is het al een heel oud kruid en werd het al een paar honderd jaar geleden naar Europa gehaald door de Nederlanders nota bene. Het werd in Engeland zelfs vastgelegd als medicijn. Buchu is goed voor de buikstreek: klachten aan de blaas, urinewegen en nieren en bij buikpijn en menstruatieklachten. Buchu is echt een van onze bestsellers. Overal waar we komen en we laten het mensen proeven en ruiken zijn ze direct verkocht. De smaak en geur is een combinatie van munt en zwarte bessen. Heerlijk ook om er ice-tea van te maken. 

Buchu kan gemengd worden met Rooibos. Ook bieden jullie ‘essences’ die je zelf aan je thee kan toevoegen. Kun je met dit mengen naar hartenlust experimenteren of is dat niet aan te raden?

Zeer zeker. Dat is één van de basisideeën van ons concept. Pure natuurlijke producten waarmee je zelf je eigen smaak kunt creëren. Dat is ook de reden waarom we hebben gekozen voor een aantal goede basistheeën. Niet 20 verschillende soorten groene thee, maar gewoon één hele goede, waar je met onze Essentials Tea Essences mooi op kunt bouwen. Op den duur hopen we online een soort receptenboek te kunnen gaan creëren waar iedereen zijn eigen recepten kan delen. Zo ver zijn we echter nu nog niet helaas.

Ik heb gelezen dat je rooibos ook kunt verwerken in gerechten. Ondanks dat ik een ontzettende liefhebber ben van rooibos wist ik dit niet. Zijn er nog meer theeën die daar geschikt voor zijn?

Zeker kan dat. Koken met thee en thee en foodpairing worden steeds populairder. Zo geldt voor smaak dat donkere theeën vaak goed samen gaan met kaas of pure chocolade en lichtere theeën vaak met vis en lichte gerechten. Koken met thee kun je zelf heel makkelijk doen. Gebruik in plaats van water gewoon eens thee. Bijvoorbeeld rijst koken in groene thee. Maar ook zalm roken met thee, vis marineren in thee, room met thee laten trekken voor een saus, of paneren in fijngemalen thee zijn goed te doen, om maar een paar opties te noemen.

Waar ik benieuwd naar ben: Waar let je op als je thee beoordeeld?

In zijn algemeenheid zijn er 6 zaken die beoordeeld worden wanneer ik theeën test: het droge blad, het natte blad, de kleur en helderheid van de soep (zo noem je de drank), de geur van het blad, de geur van de thee en natuurlijk de smaak. Voor het selecteren van onze basis-theeën hebben we zo’n 200 biologische theeën doorgeproefd en uitgebreid in een database verwerkt. Hier hebben we een short-list van gemaakt met de beste theeën en deze hebben we weer naast elkaar gezet om zo tot de volgens ons beste selectie te komen.

En bij het beoordelen van het blad? Let je vooral op het uiterlijk of zijn er andere aspecten die belangrijk zijn?

Als ik het blad moet beoordelen kijk ik vooral naar de kleur, de vorm, of het blad heel is en welke delen van de plant zijn gebruikt. Zo wordt de beste thee van de topjes van de plant gemaakt en zijn hele bladeren zorgvuldiger verwerkt, want anders breken ze. Waar ik ook naar kijk is of de blaadjes aangetast zijn door insecten. Dit is voor ons namelijk een goed teken. Indien er kleine gaatjes uit het blad gebeten zijn betekent het dat er namelijk zeker geen insecticiden zijn gebruikt.

Wat mij aanspreekt aan de manier waarop jullie het product presenteren is de passie waarmee jullie over het product en de gemaakte reizen praten. Welke reis staat hoog op jullie verlanglijstje en waarom?

Onze reizen zijn een leuke bijkomstigheid als ik voor mezelf spreek. Vergis je niet… het is hard werken en veel reizen. Vooral in China heb ik veel plaatsen aangedaan om de leveranciers te vinden. Het is een groot land en bent dus veel onderweg, maar ik geniet daar echt van. Indonesië staat als volgende op de planning.

Tijd om enkele soorten thee te proeven!

 
Na deze informatie in mij te hebben opgenomen en al die mooie foto’s op de website te hebben gezien, wil je natuurlijk ook weten welke smaken en geuren daarbij horen. Bas bracht wat thee voor me mee en ik moet zeggen: Ik voelde me een beetje jarig: Een mooie verpakking, daarin weer wat mooie pakjes en een kleurrijke kaart op persoonlijke titel. Dat begint natuurlijk al goed!

De hersluitbare zakjes zitten stevig dicht en zijn van goede kwaliteit. Ik ben begonnen met de Rooibos, want die drink ik normaal gesproken altijd van de supermarkt. De thee geeft geleidelijk een mooie heldere kleur af. De geur is direct herkenbaar zoals ik gewend ben. Als ik proef merk ik niet direct het verschil, tot ik het doorslik en een tweede slok neem. Ik ben gewend dat de afdronk altijd iets teleurstellend is. Kort, bitter en sterk. Daar is bij deze rooibos geen sprake van.

Qua geur winnen de jasmijnparels natuurlijk. Qua smaak vind ik het lastig, want ik heb nooit jasmijnthee gedronken en ik drink normaal gesproken thee met een zoetje. Nu wil ik graag de pure smaak van de thee proeven, maar ik merk al snel dat ik zoetigheid mis bij de jasmijn. Dit zal mijn oordeel beïnvloeden. Uiteindelijk doe ik er toch een zoetje in en nu vind ik de thee een stuk lekkerder. Nu is het sowieso al laat op de avond, wanneer ik deze thee proef, maar ik merk dat de thee zorgt voor ontspanning en een wat loom gevoel. Een bijzonder kopje thee!

De Oolong thee vind ik ook ongezoet erg lekker. Alle smaaktonen zoals beschreven op de website haal ik er ook uit. Dit zou een thee zijn die ik graag eens zou combineren met bijvoorbeeld sinaasappel.

De groene thee smaakt goed, maar ook deze zie ik liever wat extra gezoet óf met bijvoorbeeld citroen. Maar zoals aangegeven is het ook mogelijk om hiermee te experimenteren.


Binnenkort zal ik nog een recept plaatsen van een cake die gemaakt is met thee en zal ik op zoek gaan naar lekkere recepten voor Ice-tea. Denk je nou dat jij het ultieme recept hebt met thee en zou je het leuk vinden als ik dit recept ga maken voor SheBlogs.nl? Laat het me dan weten en wie weet!

Reageer