Gezonde ramadan toegewenst!

iftar ramadan

Vandaag is de ramadan begonnen. De eerste dag van een maand waarin moslims vasten.

Ramadan: Wat is het precies?

 
De ramadan wordt door de Koran voorgeschreven als één van de vijf zuilen. Het vasten ziet men als zuivering van de ziel en gelegenheid om dankbaarheid te tonen aan Allah. Het gaat ook om je verbonden voelen met minder bedeelde mensen elders in de wereld.  De Koran bestaat uit de openbaringen. Tijdens de vastenmaand herdenkt men de profeet Mohammed die in deze maand deze openbaringen ontving.

Mensen die deelnemen, eten niet tussen zonsopkomst en zonsondergang. Voordat het vasten begint, wordt vaak nog een maaltijd genuttigd welke Suhoor genoemd wordt. Dit kun je zien als een zwaar ontbijt. De maaltijden die na zonsondergang worden genuttigd tijdens deze maand heet de Iftar. Aan het einde van de ramadan is het suikerfeest. Daarbij viert men de afsluiting van de maand.
 

Tips

 
Het is niet altijd makkelijk om de ramadan vol te houden, maar je kunt er wel voor zorgen dat het zo prettig mogelijk verloopt met de volgende tips:

  • Niet te snel en teveel eten wanneer het weer mag
  • In de ochtend veel water drinken
  • Lever niet teveel inspanning overdag, want dan vraagt je lichaam om meer energie, waarop het dan nog enige tijd moet wachten.
  • Probeer activiteiten te doen waarbij je minder tot geen behoefte hebt aan eten.
  • Bouw voorafgaand aan de ramadam het gebruik van cafeinehoudende dranken af. Als je tijdens de ramadan abrubt stopt met dit tot je te nemen, kun je daar klachten van ondervinden, zoals hoofdpijn.
  • Als je ziek bent, zwanger, ongesteld of je geeft borstvoeding hoeft je niet deel te nemen aan de ramadan. Je mag het vasten dan ook op een later moment inhalen.
  • Bij chronische ziekte of het gebruik van medicijnen mag je het vasten in zijn geheel overslaan.

 

Wat kun je het beste eten tijdens de ramadan?

 
Het blijkt dat deelnemers aan de ramadan vaak, wanneer zij mogen eten, teveel snelle suikers tot zich nemen in korte tijd. Dit omdat men een waar feestmaal presenteert met allerlei verleidelijk voedsel. Het is echter niet verstandig om dit voedsel te eten, omdat het snel verteerbaar is en niet lang een vol gevoel geeft. Daarnaast geeft het flinke pieken in de bloedsuikerspiegel.

Er is gelukkig steeds meer aandacht voor een juist gebruik van voedingsmiddelen tijdens deze, voor moslims, belangrijke periode. Zo presenteren de  ‘Healthy Sisters’ Najima en Rachida Kharbouch, zich deze maand als de ‘fasting sisters’, waarin zij laten zien hoe aan traditionele recepten een gezondere draai kan worden gegeven.

Anderen geven aan dat het op tafel zetten van overdadig voedsel niet geheel strookt met wat men nastreeft door te vasten, zoals in dit artikel.

Doe jij mee aan de ramadan en eet je dan gezond? Hoe dan ook wenst SheBlogs iedereen die meedoet een fijne ramadan toe. Heel veel succes!

Foto bij dit artikel: bron

Reageer