Hippiesoep – Lekker met linzen

Hippiesoep met linzen

Als ik iets kan waarderen sinds ik minder koolhydraten eet (en wat anders moet bedenken voor de lunch dan brood), is het soep. Toen ik bij de supermarkt de linzen in de aanbieding zag, heb ik meteen een voorraadje ingeslagen, zodat ik diezelfde avond kon genieten van een lekkere linzensoep.

Linzen

 
Linzen zijn familie van onder andere de bruine boon. In het verleden werden linzen, ‘hippiegroenten’ genoemd, omdat hippies die naar India gingen, daar veelvuldig goedkope maaltijden met linzen aten. Vandaar ‘hippiesoep’. Linzen zijn rijk aan eiwitten, ijzer en voedingsvezel. Deze hoeveelheid eiwitten en vezels (4x zo hoog als in zilvervliesrijst) zorgen voor een betere vertering en langdurige verzadiging. Ook bevatten ze veel magnesium, foliumzuur, kalium en andere vitamines. 100 gram gekookte linzen bevat ongeveer 120 kcal. Linzen zijn te gebruiken in o.a. soepen, ter vervanging van rijst of in een salade.

Ingrediënten

 
6 theelepels paprikapoeder  –  6 theelepels gemalen komijnzaad – 1 zoete rode puntpaprika – 1 ui – 3 tenen knoflook – bouillonblokjes voor 1 liter (groentebouillion of rundvleesbouillion) – 225 gram rode linzen – grote eetlepel tomatenpuree – 1 middelgrote aardappel – evt. spaanse peper, koriander

Bereidingswijze van de linzensoep

 
Snijd eerst de ui in stukjes. Doe een scheutje olijfolie in de pan en fruit de ui tot deze glazig is. Doe de teentjes knoflook, het komijnpoeder en de tomatenpuree erbij en bak het even mee. Schenk 1,5 liter kokend water erbij. Was de linzen goed. Voeg de paprikapoeder,  de zoete puntpaprika, de bouillon, de linzen en de aardappel aan het geheel toe. Zet de gaspit klein en laat 45 minuten zachtjes koken. Daarna pak je een staafmixer en pureer je de soep. Tot slot kun je de soep verder op smaak brengen met een pepertje en koriander.
 
Tip: De hoeveelheid water die je toevoegt bepaald hoe dik je soep zal worden. Wat iemand lekker vindt daarin is voor iedereen anders. Experimenteer hier maar mee. Wanneer je de soep wat langer heb gekookt kun je ook weer wat meer water toevoegen. Linzensoep kan prima als volwaardige maaltijd gegeten worden, met een stukje stokbrood.

Reageer