Making a doubter – Het verhaal van Steven Avery

Making a doubter -  Het verhaal van Steven Avery

Op 18 december 2015 werd de Amerikaanse documentaireserie ‘Making a murderer’ uitgebracht op Netflix. Nu is moord en doodslag niet direct mijn favoriete onderwerp en ondanks dat mijn omgeving het er toch wel vaak over had en ik trotse eigenaar ben van een Netflix-account, liet ik de documentaire een tijdje links liggen. Maar al snel speelde op waar ik wel vaker last van heb: Nieuwsgierigheid! Dus besloot ik er toch maar eens voor te gaan zitten. En dat werd een ontzettend lange zit. Avonden achter elkaar! 10 afleveringen van gemiddeld een uur en dan nog de nodige extra minuten die het mij heeft gekost om elke keer vol ongeloof over wat ik zag en hoorde, hele stukken terug te spoelen en opnieuw te bekijken.

Foto: Avery- Dan Powers / Post-Cresent / AP

Making a wie?

Voor de mensen die de documentaire niet kennen: Over een periode van 10 jaar hebben de documentairemakers Steven Avery, hoofdrolspeler in het geheel, gefilmd. Deze man uit Wisconsin heeft 18 jaar onschuldig vastgezeten voor verkrachting van Penny Ann Beernsten. Toen hij als vrij man bij de gevangenis naar buiten liep werd hij neergezet als een held. Maar dat was helaas voor hem, van korte duur. Toen hij een rechtszaak startte tegen Manitowoc County en ambtenaren die te maken hadden met zijn arrestatie, werd hij kort daarna, inmiddels zo’n 2 jaar na zijn vrijlating, opnieuw aangehouden. Ditmaal voor de moord op Teresa Halbach. En geloof het of niet; dezelfde ambtenaren waren betrokken in het onderzoek naar de moord. In de documentaire is de rechtszaak en het onderzoek te volgen en rijst de vraag of Steven nu wel een eerlijk proces heeft gekregen.

Ik bleef achter met een onbehaaglijk gevoel. Een mengeling van boosheid, verwarring, afschuw en medelijden. Maar met de absolute overtuiging dat Steven Avery wederom onschuldig vast zit.
Maar wat heeft me nu het meest overtuigd? Was het nou het bewijsmateriaal wat beiden partijen konden aanleveren, waarbij alles rondom het verkrijgen van de stukken tegen Avery, dubieus was: “We doen de procedure al ons hele leven op manier A, maar ach, dit keer hebben we eens B gedaan. Waarom? Oh, ja geen idee?” Of kwam het doordat er elke keer wanneer net die bepaalde ambtenaar ter plaatse was, er op die plek bewijs opdook, waar blijkbaar alle voorgaande dagen overheen gekeken was?

Of ben ik toch zwakker dan ik denk en komt het door het in mijn ogen ‘onschuldige uiterlijk’ van Steven of zijn tranen toen hij hoorde dat hij schuldig verklaard werd aan de moord? Zet dat tegenover enkele agenten en hun leidinggevenden waarbij je al bij de eerste aanblik en het horen van de stem rillingen over je rug krijgt en dan is het beeld compleet. En niet alleen Steven, want ook zijn neefje Brendan Dassey is veroordeeld tot levenslang. Hij heeft medeplichtigheid bekend, waarbij óók deze zelfde agenten vreemd gedrag lieten zien.

Hoe loopt het af?

De dagen na het bekijken van de documentaire ben ik het internet opgegaan, omdat ik meer details en de huidige stand van zaken wilde weten. Details zijn er genoeg: van het postadres van Avery in de gevangenis tot de transcripten van alle zittingen. Maar waar ik eerst helemaal verbijsterd was, kwam opeens de nuchtere Hollander in mij naar boven.

Kathleen Zellner

De doldwaze Amerikaanse kermis bracht mij weer even met beiden benen op de grond. Want naast alle zojuist genoemde details die het verhaal vertellen van een man die het grootste deel van zijn leven verloren is, ongeacht de uitkomst, vond ik daar ook onder andere toegangskaartjes voor een tour die de 2 voormalig advocaten van Steven houden en berichten over een aankomende tweede documentaire. Dit keer met een nieuwe advocate in de hoofdrol: Kathleen Zellner. Ze schijnt een ontzettende heks te zijn in de rechtbank en, met alle respect voor mevrouw Zellner, is dat ook wel een beetje van haar gezicht af te lezen.

Maar dan opeens bekruipt je, als Hollands meisje, toch het gevoel dat je je misschien wel een heel klein, inieminie, ietsiepietsie teveel laat beïnvloeden door hetgeen je voorgeschoteld heb gekregen. Of… misschien toch niet?

Wil je nu net als ik op de hoogte blijven van het verdere verloop van deze zaak en heb je een Facebook account? Volg dan deze groep onderhouden door de familieleden van Steven Avery: *klik*

 

Reageer