Close harmony vocaal én in het hart: Maak kennis met AHMIR!

Ahmir

Het was in 2012 dat ik rondstruinde op YouTube en mijn oog viel op een tribute video voor Whitney Houston: Een cover van haar legendarische ‘Where do broken hearts go’. Bij de eerste toon die ik hoorde was het raak en zat ik geboeid te luisteren. Wauw… over deze heren wilde ik meer weten. Vanaf die dag was ik verkocht. Er ging een lange tijd geen dag voorbij dat ik niet naar Ahmir luisterde. Zij gaven mij eindelijk die 90’s R&B terug die ik, net als velen, zo heb gemist. Inmiddels heb ik nummers als True Love en Come Back helemaal grijs gedraaid. Maar nu 6 jaar na mijn ontdekking, merk ik toch dat wanneer ik iemand vertel over Ahmir, zij deze geweldige groep niet kennen. Tijd om daar verandering in te brengen! Dus benaderde ik hun manager Michael Cheung van Chino World Management om daar eens wat vragen over te stellen.  

Wie zijn de leden van AHMIR?

Ahmir bestaat uit vier leden: Big Mike (Michael McDonald), Mr. Jones (Leon Jones), KC  (KC Washington) en Sing Sing (Mark Robertson). Big Mike groeide op in één van de slechtste buurten in Harlem waar hij zich, ondanks dat, muzikaal sterk ontwikkelde. Zijn doorzettingsvermogen zorgde ervoor dat hij werd toegelaten op Boston University for vocal performance.
Mr. Jones komt oorspronkelijk uit Boston. De twee mannen leerde elkaar kennen doordat zij beiden in koren zongen. KC komt uit Rochester, New York. Hij joeg zijn muzikale droom na en vertrok met alleen een paar honderd dollar op zak naar Boston. Na een moeilijke weg vond hij uiteindelijk ook een plek in de groep. Sing Sing komt uit Philadelphia. Sing Sing ging naar Berklee College of Music waar Big Mike en Mr. Jones hem ontdekten en zo werd de groep compleet gemaakt. De groep begon hun gezamenlijke carrière onder de naam ‘One Luv’ welke al snel veranderde in ‘Ahmir’, Arabisch voor prins. Dus maak kennis met de prinsen van R&B van deze eeuw. 

v.l.n.r. Mr. Jones, Big Mike, Sing Sing, KC

SheBlogs: Big Mike, jij komt uit één van de moeilijkste gebieden in Harlem, New York. Op welke manier heb je muziek gebruikt om te kunnen dealen met alles wat je om je heen zag gebeuren?
Big Mike: Muziek zorgde voor een veilige plek waar ik echt een gevoeliger deel van mijzelf kon ontdekken. Ik kon erin vluchten, omdat de enige regels waren dat het goed voelde en goed klonk. Maar wat vooral belangrijk was, was dat ik het me vanuit artistieke vrijheid kon veroorloven om op een open en ongecensureerde manier te praten over de dingen die ik daar meemaakte.  

SheBlogs:  Heel veel mensen van mijn leeftijd denken met weemoed terug aan de jaren 90 vanwege de r&b groepen in die tijd die allemaal zo fantastisch in harmonie konden zingen. Merk je dat jullie fans voor een groot deel bestaan uit de mensen die geboren zijn in de jaren 80 en 90 of heb je het gevoel dat de nieuwe generaties jullie muziek even veel waarderen?
KC: Ik denk zeker dat mensen van de jaren 80 en 90 onze muziek meer waarderen. Groepen waren in die tijd heel populair en R&B was toen op zijn hoogtepunt. Er werd zoveel oprechte muziek gemaakt over liefde en relaties. Maar ik denk toch dat ook de nieuwe generaties wel van onze muziek genieten. Wij maken nummers die mensen emotioneel raken en iedereen kan op een bepaald moment in zijn of haar leven zich in onze nummers herkennen. De massa luistert naar trap muziek en rap. R&B is langzaam aan het uitsterven.

SheBlogs:  In 2006 hebben jullie een tour gedaan in Europa. Ik heb videobeelden gezien van een optreden in Duitsland. Hebben jullie toen ook in Nederland opgetreden?
Mr. Jones: We hebben wel een optreden gehad in Nederland, maar ik weet niet zeker of dat was tijdens de tour in 2006. Het kan ook tijdens de tweede tour zijn geweest waarbij we ook weer in Duitsland optraden. We hebben nog steeds veel fans in Europa. Het is een goede tweede na Azië.

SheBlogs:  Jullie debuutalbum genaamd ‘the Gift’ werd gereleased in 2007. Dit album won in datzelfde jaar de Boston Urban Music Award en AHMIR werd toen snel populairder. Vooral op Youtube is AHMIR groots. MTV Iggy gaf aan dat jullie de volgende Justin Bieber zouden worden. Wat is de reden denk je dat de grote doorbraak er nog niet geweest is?
Mr. Jones: Een deel daarvan is het gebrek aan populariteit van R&B muziek. Ik wil niet controversieel overkomen, maar R&B muziek van een donkere artiest is tegenwoordig minder geaccepteerd bij de mainstream, dan bijvoorbeeld R&B van Bruno, Justin, Nick Jonas, Robin Thicke, Sam Smith etc. Doen deze jongens iets anders dan wat Usher, Neyo, Miguel of Tank doen? Ook is het lastig voor een promoter, omdat het gewoon heel veel geld kost om te betalen voor 4 vluchten, 4 hotelkamers. En dan moet nog de performance fee betaald worden voor een groep. Dat allemaal terwijl ze kosten kunnen besparen door een solo artiest te boeken. Hoeveel groepen in welk genre dan ook zie je tegenwoordig nog als je dit vergelijkt met de jaren 90 en begin 2000?

SheBlogs:  Ik vind jullie geweldig en niet alleen vanwege het feit dat jullie je talent met de wereld delen, maar ook, omdat jullie de muziek gebruiken om aandacht te vragen voor goede doelen zoals Lucy’s Love Bus (kinderkanker), The Haïti Relief Fund en The Pixel Project om geweld tegen vrouwen tegen te gaan. Welk goed doel dat AHMIR gesteund heeft, heeft op jou Mr. Jones, de meeste impact gehad en waarom?
Mr. Jones: Wow. Dat is heel lastig kiezen, omdat we ze allemaal uitgezocht hebben op basis van wat belangrijk voor ons is. Elk doel dat we steunen, steunen we sowieso, omdat we gevormd of beïnvloed zijn door wat zij doen of wat zij helpen tegen te gaan. Op welke manier of in welke vorm dan ook! Als ik toch moet kiezen zeg ik Lucy’s Love Bus en ook het werk wat we hebben gedaan om meer aandacht te genereren voor ATRT, een zeldzame vorm van hersenkanker. Bij beide goede doelen hebben we kinderen ontmoet die kanker hebben, we hebben een band met ze opgebouwd en vervolgens zijn we er helaas getuige van geweest hoe zij na een zeer zware, maar inspirerende strijd, deze verloren.

SheBlogs: Big Mike… Tja… de epic fail video… Wat was je in vredesnaam aan het doen met die stoel?
Big Mike: We waren al een hele lange tijd aan het repeteren en ondanks dat ik er fysiek bij was, was ik er mentaal even helemaal klaar mee, dus  ik werd nogal melig.  Ik vind het niet heel erg dat de jongens het hebben opgenomen en gepost hebben (niet cool!) omdat het me wat oplevert nu, maar ik blijf het toch wel ontzettend beschamend vinden.

De cover van het nieuwste album

SheBlogs:  AHMIR is vooral bekend vanwege de covers, maar ik denk dat jullie eigen muziek veel meer aandacht verdiend. Wat zijn de plannen voor de toekomst? Blijven jullie covers opnemen?
KC: Ja, we vinden het heel leuk om daar in ieder geval mee door te gaan. Maar we willen ook heel graag meer van onze eigen muziek uitbrengen en hopen dat we de support krijgen die we nodig hebben om R&B weer mainstream te maken.

SheBlogs: Jullie nieuwe album met de titel ‘AHMIR’ is in november 2017 uitgekomen. Wat is jouw favoriete nummer van het album KC en waarom?
KC: Ik denk dat mijn favoriete nummer op het album “Hear From You” is. Het is een wat meer spiritueel nummer en alles wat te maken heeft met de liefde van God raakt mij in mijn ziel. Ik luister ook eigenlijk vooral naar gospel en er is geen enkel ander genre wat mij zo kan raken als dat.

SheBlogs: Big Mike, kunnen we verwachten dat AHMIR in de nabije toekomst nog een keer in Europa op zal treden?
Big Mike: Alles is mogelijk. We treden daar op, waar er vraag naar is, maar we zouden die kans zeker graag krijgen.

SheBlogs: Is er nog iets wat jullie graag willen zeggen tegen de lezers van SheBlogs.nl ?
Mr. Jones: Ik wil de lezers bedanken. Ik hoop dat jullie onze openheid en de muziek op ons nieuwe album waarderen, want het gaat om een geluid (en de woorden natuurlijk) dat de wereld nog steeds moet horen!
Big Mike: Ik hou van mensen en ik hou van muziek. Als ik die twee samenvoeg ontstaan er vaak magische dingen. De kracht van muziek is zo echt. Een optreden van Ahmir zet mensen aan het denken, laat ze lachen en soms zelfs huilen! Ik hou ontzettend veel van jullie allemaal.
KC: Ik wil de lezers vragen om Ahmir te supporten. Bezoek onze social media pagina’s en download het album. We waarderen jullie enorm, want zonder onze fans waren we vandaag niet op de plek waar we nu zijn. We hopen dat jullie ons blijven supporten in de toekomst. God Bless!

* Sing Sing heeft niet kunnen deelnemen aan het interview, omdat hij momenteel druk bezig is met een solo project.

Bezoek de website van Ahmir op ahmirmusic.net. Je kunt Ahmir ook vinden op de verschillende social media kanalen voor foto’s, video’s en meer informatie.  Denk je: Dat heb ik niet nodig, laat me gewoon meteen die muziek kopen? Dan kun je dat doen op o.a. Amazon of Itunes. Kijk voor meer mogelijkheden op de website van Ahmir. 

Reageer