Een opgeruimd hoofd in 7 stappen

opgeruimd hoofd

 

Burn-out, werknemer out

 Een opgeruimd hoofd… niet bij burn-out… Voor mij inmiddels bijna 8 jaar geleden dat ik in de praktijk kennis maakte met deze uitputtingsslag. Ik werkte in het onderwijs en laat dat nu net een sector zijn, naast de zorg, waar veel mensen burn-out raken. Bij mijn werkgever werd het wel erg bont gemaakt en viel de één na de ander uit. Allemaal met dezelfde diagnose. En in plaats van deze mensen er bovenop te helpen, moesten ze er het liefst vandaag of morgen nog uit. Mijn nieuwe (net interim-af) baas zag burn-out als een teken van zwakte. Daaruit bleek wel dat de meest zwakke schakel in de organisatie hij zelf was: Kennelijk er niet van op de hoogte dat burn-out de meest gemotiveerde werknemers treft. Blijkbaar niet op de hoogte wat hij zou verliezen. Maar wat ik me nog weleens afvraag is of hij weet wat het kapot maakt in iemand om tijdens die burn-out als oud vuil behandeld te worden.

Een opgeruimd hoofd is als een opgeruimd huis

Zoals ik zei, inmiddels bijna 8 jaar geleden, maar nog steeds voel ik dat ik er nooit helemaal bovenop ben gekomen. Mijn interesse werd dan ook gewekt toen ik bericht ontving over het boek van Jolanda Meijer.  
In haar boek ‘Een opgeruimd hoofd in 7 stappen‘,  geeft  Jolanda Meijer aan hoe je meer rust en energie ervaart door te ontdekken wat je in de weg zit, hoe je weer op adem komt en ruimte voor jezelf verovert. ‘Een opgeruimd hoofd is als een opgeruimd huis’, aldus Meijer. ‘Je krijgt rust en overzicht door afscheid te nemen van gedachten en gevoelens die jou niet langer helpen, je sorteert wat je wilt bewaren en geeft alles een plek. Je leert stapsgewijs hoe je spanning en stress kunt verminderen en hoe je bewuste keuzes maakt op basis van je eigen verlangens.’

Dat klinkt natuurlijk goed, maar ik wil natuurlijk altijd meer over de achtergrond van de auteur weten.  Jolanda Meijer (ex-KLM) is een expert in ruimte winnen en overzicht creëren. Voorheen werkte zij als opruimcoach met mensen die hun omgeving maar niet op orde kregen door allerlei blokkades in hun denken en doen. Gefascineerd door dit verschijnsel, ging Meijer zich verdiepen in mentale coaching en maakt zij nu, als work-lifecoach, haar werk van hoofden opruimen. In haar praktijk De Ruimtewinner Coaching & Training begeleidt ze mensen die door allerlei oorzaken uit balans zijn geraakt om weer rust en ruimte in hun leven te ervaren. Zij geeft tevens bedrijfstrainingen die gericht zijn op stressreductie en verbetering van persoonlijke effectiviteit.

Eigenlijk moet ik erkennen met schaamrood op mijn kaken dat ik Jolanda misschien ook wel had willen leren kennen in de functie van opruimcoach, want ook ik worstel met het opgeruimd houden van mijn leefruimte door deze blokkades. 

Winactie
 
Ik ga het boek in ieder geval zeker ter hand nemen om te kijken wat het mij brengt. Maar niet alleen ik. Ik mag ook één van mijn lezeressen blij maken met dit boek. Kijk hiervoor bij de winacties
Wist je trouwens dat naast burn-out er ook ‘bore-out’ bestaat? Later hierover meer!

Wil je het boek van Jolanda gewoon bestellen? Dat kan hier!

“Een opgeruimd hoofd in 7 stappen is een waardevol boek. Vlot leesbaar, overzichtelijk, het bevat veel voorbeelden uit de praktijk en met de praktische oefeningen kun je zelf aan de slag gaan om weer rust in je hoofd te krijgen. Ik ga het mijn cliënten zeker aanbevelen.”
Marianne Buskermolen, Psychosomatisch therapeut

“De auteur combineert moeiteloos elementen en modellen uit de klinische en de arbeids- en organisatiepsychologie. Zij maakt een praktische vertaalslag met allerlei sprekende voorbeelden van cliënten die een burn-out hebben gekregen en daar op korte termijn weer van vanaf willen.”

Rinske Frima, GZ-psycholoog en praktijkhouder bij Baby Blues Domstad

“Jolanda Meijer heeft een waardevol boek geschreven over een vraag die voor veel mensen aan de orde van de dag is: hoe houd ik mijn leven in balans? Op overzichtelijke en innemende wijze beschrijft zij hoe je ruimte kunt maken voor de dingen die er echt toe doen.”
Constantijn Hoffscholte, Boekhuis Aalsmeer

 

Reageer