Hoe blijft (koolhydraatarm) eten leuk?

koolhydraatarm

Ja, ook ik moet er gewoon over schrijven: De spiraalsnijder, spirelli, spirali, spiralizer of hoe je dit handige keukenapparaat ook wil noemen. Normaal gesproken heb ik niet zoveel met opkomende trends waar dan de menigte achteraan hobbelt. Maar soms wil ik nog weleens zwichten voor zo’n hype. Zo riep ik jaren geleden toen de puntschoenen in de mode kwamen dat ik deze nooit zou gaan dragen, maar toen ze vervolgens weer uit de mode raakte kon ik van de door mij aangeschafte paren geen afstand meer doen.

Koolhydraatarm

 
In januari besloot ik koolhydraatarm en meer groenten te gaan eten om de nodige kilo’s kwijt te raken. Maar als je denkt dat het alleen bij kinderen werkt om eten aantrekkelijker te maken door kleuren en vormen heb je het mis. Want om te zeggen dat ik nu zo’n fan van groenten ben? Ik las op internet dat het mogelijk was, lasagne te maken van plakken gegrilde courgette en dus probeerde ik dat eens uit. Ik was aangenaam verrast over het feit dat ik eigenlijk helemaal geen pasta miste! Zodoende ging ik zoeken op het internet naar allerlei andere manieren om bepaalde koolhydraatrijke producten te vervangen (het gaat dan over slechte koolhydraten, want in groenten zitten de goede).

Zo kwam ik bloemkoolrijst tegen en courgetti oftewel Zucchini Noodles: spaghetti van courgette. En er bleek een handig apparaat te zijn waarmee je dit kon maken.

superspirali
De 3 messen van de Super Spirali

Super Spirali maakt Super pasta?

 
Na diverse filmpjes en recepten te hebben bekeken was ik zo enthousiast dat ik deze spiraalsnijder wilde aanschaffen als vervroegd verjaardagscadeau. Er bleken echter diverse uitvoeringen te zijn en zo heeft me dat toch nog behoorlijk wat tijd gekost om uit te zoeken welke ik nu het beste kon nemen. De verschillen waren niet direct duidelijk.

Omdat op Bol.com vermeld stond dat de Super Spirali in de vaatwasser kon in tegenstelling tot de gewone Spirali koos ik voor de ‘super uitvoering’.  Deze is toch een stukje duurder dus het was jammer om later te zien dat de informatie van Bol.com niet correct was en beiden apparaten niet in de vaatwasser mogen. Toch zijn er andere voordelen aan de Super Spirali. Zo heeft deze verstelbare messen, waardoor je de dikte van de slieren en plakken kan regelen. Ook zitten er RVS stokjes en een setje houten stokjes bij zodat je ‘Tornado Patatoes’ kan maken; al kun je dat met het andere exemplaar vermoedelijk ook, indien je de stokjes nog even zelf aanschaft. Tenslotte verschillen de afmetingen en kleuren, maar dat zou voor mij de meerprijs niet waard zijn.

Achter in de kast?

 
Dit apparaat is inmiddels al enige tijd in gebruik en ik zou niet meer zonder kunnen. Het is dus niet één van de velen apparaten die je aanschaft met allerlei goede bedoelingen en die dan toch achter in het keukenkastje belanden. Tot nu toe heb ik het apparaat uitgeprobeerd met courgette, wortel, paprika, komkommer en aardappel. De Paprika snijden ging wat moeizaam, omdat deze hol is van binnen en daardoor minder stevig. Maar verder had ik niets te klagen. Voor mij is dit een blijvertje!

Veilig voor de vingers

 
De door mij genoemde apparaten vragen wel om het verwisselen van de messen. Deze zijn ontzettend scherp! Er is een exemplaar wat veiliger voor de vingers is en dat is de ‘Inspiralizer’. Deze bevat een knop waarmee je de messen kan verwisselen door slechts eraan te draaien. Ik heb contact opgenomen met de fabrikant, maar helaas is dit product nog niet verkrijgbaar in Nederland. Toch zou ik eens een bezoekje brengen aan de website want daar staan ontzettend veel recepten die natuurlijk gewoon bruikbaar zijn als je een ander apparaat hebt.

Heb jij al een spiraalsnijder? Dan hoor ik graag wat jouw favoriete recept is!

superspirali
Super Spirali

Reageer