Volwassen pestkoppen domineren het internet

beperking pesten

Geen andere guide dan de plattegrond

Afgelopen week kwam Bas in het nieuws. Bas van den Dikkenberg is autistisch en heeft een beperkte longfunctie door het inademen van giftige stoffen tijdens een woningbrand in het verleden. Gelukkig haalde Bas veel levensvreugde uit zijn individuele (en maandelijkse) bezoeken aan de Efteling. Die vreugde sloeg onlangs om in teleurstelling toen de Efteling aankondigde dat Bas niet meer zonder begeleider gebruik mag maken van de speciale ingang voor gehandicapten. 

Eerder schreef ik al over mijn chronische bekkeninstabiliteit . Nu ben ik de laatste keren gewoon in de rij gaan staan bij de Efteling, maar dat heeft de nodige gevolgen, wanneer deze rijen lang zijn en iedereen steeds een klein stukje vooruit schuifelt of wanneer er obstakels als trappen zijn. Buiten dat ik op de dag zelf veel pijn heb (ik neem dan voor mijn bezoek al een pijnstiller) heeft dat soms tot weken erna nog gevolgen.  Dat wil echter niet zeggen dat ik een begeleider nodig heb. Evenmin heeft Bas een begeleider nodig. De enige ‘guide’ die ik nodig heb in de Efteling is de plattegrond.  Want eindeloos op en neer lopen is er natuurlijk ook niet bij met een beperking. 

Indicatie motivatie
 
De Efteling geeft aan dat ze dit doen om diverse redenen waarvan ik slechts de veiligheidsreden nog acceptabel kan vinden. Wat ik echter niet snap is de verklaring van de Efteling waarin zij aangeven dat het tot voor kort zaak was dat de medewerkers een inschatting zouden maken of iemand wel of niet in de normale rij kan gaan staan, maar dat door invoer van deze regel voorbij is. Ik was in de veronderstelling dat je gebruik mocht maken van de speciale ingang wanneer je een doktersverklaring had. Moet ik dit mis hebben gehad, was dat ook een voor de hand liggende manier geweest. Natuurlijk is het absurd dat de medewerkers dit moeten bepalen. Echter is het nog maffer om het nodig hebben van een begeleider een indicatie te laten zijn waarmee je kan bepalen of iemand te beperkt is of niet. Moeten de gemeenten dan ook maar dergelijke criteria toe gaan passen bij de WMO? Dat zou eruit zien. 

Alweer die verloedering
 
Enfin. Wanneer ik vervolgens de reacties bekijk bij het nieuwsbericht op omroep Brabant schiet e.e.a. mij toch in het verkeerde keelgat. Niet alleen Bas, maar ook ik en alle andere mensen met een beperking worden neergezet als een stelletje profiteurs. Wij ‘willen’ gewoon niet in de rij staan, maar vinden dat we een voorkeursbehandeling verdienen. Verwonderd zit ik te lezen achter mijn schermpje.  Hoe haal je het in hemelsnaam in je hoofd om te suggereren dat ik mijn situatie zelf zou willen? Of dat mijn beperking me superieur zou doen voelen?

En bovendien… Voor mijn zwangerschap was ik gezond genoeg om wel die rijen te trotseren. Dan zag ik ook mensen door de gehandicapteningang gaan en nee, wellicht waren dat niet altijd mensen met zichtbare handicaps. Ik kan me echter niet heugen dat ik ook maar ooit heb gedacht dat deze mensen profiteren van een systeem dat niet voor hen bedoeld is. Waarmee ik zeker niet zeg dat dit niet zal gebeuren. Maar had ik er last van dan dat er een paar mensen (want daar stonden echt geen rijen dik) voor mij gingen? Is die halve minuut dat ik daarvoor extra wacht op dat hele uur, belangrijker dan dat mensen met een beperking de kans krijgen deel te nemen aan het gewone leven?

Ik had meer last van ouders die hun kinderen aanmoedigde om vooral in het midden van de rij aan te sluiten. Die slechts lieflijk naar hun 10-jarige glimlachen als ze weliswaar per ongeluk, maar toch heel hard tegen iemand aanbotsen, zonder zich te excuseren. Of die mensen die vinden dat roken in de rij moet (ik ben niet voor een rookvrij park, maar serieus… in de rij?). 

Bovendien is het ook helemaal niet zo dat mensen bij de invalide ingang direct maar in kunnen stappen. 

Het onvoldoende rekening houden met elkaar is naar mijn idee echt een serieus probleem in ons land. De grootste menigte lijkt amper meer empathie te kunnen opbrengen dan een stoeptegel en dat is zonde. Steeds meer verdeeldheid zien we om ons heen op allerlei gebieden. De media werkt er hard aan mee. Reageer ik in dit geval op het onrecht, worden mijn reacties door omroep Brabant verwijderd. Blijkbaar promoten zij deze groep graag.  De pestkoppen gaan prat op het aantal mensen dat hun post support. 

Ook op de website loopings.nl is het raak. Een greep uit de schrijnende reacties:

Lot | 05-02-2017, 22:04:  Weer een verhaal van iemand die zijn gelijk wil halen via de media.  Of hij neemt iemand mee (met korting op abon.).  Of hij gaat alleen en is dus niet gehandicapt, en moet wachten als ieder ander.

Koffieboon | 05-02-2017, 22:00:  Wat een zeikerd, gewoon een parkverbod geven

Befteling | 05-02-2017, 22:09:  Haha dikkenberg   Kijk naar de foto hahaha   Klagenberg is een betere naam.  Ook nog korting willen . Heeft vast pgb en een gratis taxi vervoer er naar toe

PR | 05-02-2017, 22:38: Ik vind het wel sneu eigenlijk.. Altijd in zn eentje naar de efteling. Wie belt BNN? Prima kandidaat voor the undatables.

Jong geleerd…

Ik zie het al bij de kleine dames en heren om me heen dat ze niet goed meer weten waar de grenzen liggen. Maar wat wil je? Die 10-jarige waar ik het over had, een donker kind wat een schouderklopje krijgt van papa op het moment dat deze mij uitmaakt voor kaaskop, ouders die foto’s plaatsen op facebook waarbij zij en hun kleuters met een middelvinger in de lucht op staan. Om maar niet te spreken over een gezin, waarbij moeder zelf aangeeft dat ze behoorlijk gestoord is (en dat blijkt ook uit haar gedrag), tot overmaat van ramp niet alleen zelf een kind krijgt, maar zich ook aanmeldt als pleeggezin en nog fluitend door zo’n selectieprocedure heen lijkt te gaan ook.  

Tja… is het dan eigenlijk wel zo gek? Dat zoveel mensen zich als zelfzuchtige idioten gedragen? Wellicht niet, want kinderen gebruiken hun ouders als voorbeeld. En ons land barst blijkbaar van de volwassen pestkoppen. Maar het is wel een reden waarom sommige mensen ons land ontvluchten en in extreme gevallen soms zelfs het leven. Eenzaamheid door gebrek aan acceptatie is groot. En waarom? Want laten we eerlijk zijn…. Bas vraagt niet om je vriendschap. Bas vraagt niet om je geld. Bas vraagt om hem te benaderen als mens met alles wat nu bij hem hoort inclusief zijn beperking. Is dat echt teveel?

Begrijp me niet verkeerd. Kritische vragen mogen best gesteld worden. Maar kunnen we ook vriendelijk de vraag stellen waar we dan de grens trekken in plaats van iemand compleet verbaal onderuit trappen of zelf op de stoel van de arts te gaan zitten?

Wil je Bas steunen? Teken dan de petitie!

Reageer