Werktuin040 – in Eindhoven komen zorg en werk samen

werktuin040

Als alleenstaande moeder heb ik gemerkt dat het soms moeilijk is toe te komen aan activiteiten die om jezelf draaien in plaats van om het huishouden en je ouderschap. Ik was vaak, vooral toen mijn dochter klein was, al blij als ik aan de normale dagelijkse dingen toe kon komen. Als je dan een typetje bent met ook nog een beetje ambitie kan het allemaal heel lastig worden ondervond ik aan den lijve: Na twee jaar aanmodderen ben ik uiteindelijk moeten stoppen met de thuisstudie die ik volgde. Oké, nu had ik wel de pech dat Benthe koemelkallergie had en veel huilde, maar met elk kind kan het een uitdaging vormen. Anja Wasser merkte dat ook en heeft daarom in september 2015 Werktuin040 opgericht. Inmiddels maken 6 ouders en hun kinderen tussen de 0 en de 4 jaar, gebruik van dit unieke concept. Ik wilde er graag meer van weten.

Jij bent initiatiefneemster van werktuin040. Kun je vertellen wat het precies is en hoe je op het idee kwam?

Anja Wasser, oprichter Werktuin040

Anja: “Ik ben sinds geboorte van mijn eerste dochter Viënna thuis. Ik vond het leuk om bij haar te zijn en haar op te voeden, maar na 1,5 jaar wilde ik toch daarnaast weer iets voor mezelf gaan doen. Ik wilde mijzelf ook op zakelijk vlak verder ontwikkelen. Omdat ik Viënna niet naar de opvang wilde laten gaan, daar de plannen nog niet heel concreet waren, wilde ik een plek hebben waar ik kon experimenteren met ondernemen, maar waar ik ook Viënna mee naar toe kon nemen. Deze plek was er echter niet dus besloot ik het zelf op te richten.”

Je wilde graag een eigen bedrijf beginnen. Heb je dat ook gedaan of is werktuin040 zelf je onderneming aan het worden?

Anja: “Werktuin040 is nu inderdaad de sociale onderneming geworden. Ik vind het zo leuk om hier mee bezig te zijn, dat een andere uitdaging zoeken even op de achtergrond is komen te staan. Werktuin040 vraagt veel van mij op zakelijk vlak en dat is voldoende, daar ik ook de opvoeding er nog naast heb. Ik noem Werktuin040 wel mijn bedrijf, maar tot op heden is het vrijwilligerswerk. Er zitten namelijk nog geen verdiensten aan.”

Waarom kiezen ouders voor werktuin en niet om hun kind gewoon naar een kinderdagverblijf te brengen?

Anja: “Ouders die moeten solliciteren of studeren kiezen voor Werktuin040, zodat ze geen extra financiële lasten hebben. Sommige ouders die als ZZP-er werken combineren Werktuin040 en dagopvang met elkaar, zodat ze extra flexibel zijn in drukke periodes. Daarnaast kiezen ouders voor ons, omdat ze niet persé willen kiezen tussen werk en kind. Bij Werktuin040 heb je de mogelijkheid om iets voor je zelf te doen, maar toch dicht bij je kindje te zijn. Je kunt dus alles van de opvoeding zelf meemaken terwijl je daarnaast de ruimte hebt je verder te ontwikkelen.”

Het initiatief is opgestart in Eindhoven, maar het is een idee wat misschien landelijk wel aan zou slaan. Denk je aan een dergelijke uitbreiding?

Anja: “Jazeker. Als het concept in Eindhoven op termijn precies zo staat zoals ik voor ogen heb, is het zeker mogelijk dat ik ga uitbreiden naar andere steden.”

Staan er nog andere leuke of spannende ontwikkelingen op de planning voor werktuin 040?

Anja: “Ik ben op dit moment druk op zoek naar een nieuwe locatie. Ik wil namelijk fulltime open: maandag t/m vrijdag van 9 tot 5. Als ik die locatie gevonden heb, kan ik plaats bieden aan nog meer ouders en kinderen en kan ik het concept verder uitbreiden. Denk bijvoorbeeld aan meer leuke activiteiten voor de kinderen, zoals bijvoorbeeld het bijhouden van een moestuintje. Ik zie een leuke community voor me waar werk en gezin op een soepele manier naast elkaar kunnen functioneren.”

Een vrijwilliger helpt op de twee ochtenden dat Werktuin040 geopend is door op de kinderen op te passen. Zij krijgt ieder uur hulp van een andere ouder. Zij betalen 5 euro per ochtend per kind (twee kinderen kosten € 7,50). Het initiatief draait nu op maandag- en donderdagochtend. Meer informatie is te vinden op de website.

foto gevonden op freepik

 

Reageer